نشست «یکپارچهسازی مفاهیم و معنویت اسلامی در مدیریت اختلالات افسردگی»
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد علامه طباطبایی دکترحنان داور در ابتدای این نشست با ارائه مقدمهای اظهار کرد: نمیتوان نقش انسان را در روانشناسی انکار کرد، همچنین نمیتوان نقش متون اسلامی را در چارچوب روانشناسی نادیده گرفت. با توجه به نقش مهم اسلام در روانشناسی، اسلام بر خلاف غرب، روانشناسی روح و معنویت را با یکدیگر ادغام کرده و در اسلام نمیتوان اینها را از هم جدا درنظر گرفت.
وی افزود: با توجه به تحقیقات اسلامی، این دو با یکدیگر یکپارچه هستند و بر خلاف روانشناسی غربی، معنویت در زندگی نقش اساسی دارد و ثابت میکند افراد دیندار در زندگی راحتتر هستند تا کسانی که دین ندارند، و مهم این است که این افراد دین را نه تنها برای خود بلکه برای خدای خود و خود دین میخواهند. اگر ما ارتباط این افراد را با خدا بررسی کنیم، قطعا به درک بهتری دست خواهیم یافت.
این اندیشمند مسلمان استرالیایی تاکید کرد: ارتباطی که بین بیماری روحی و معنویت وجود دارد بسیار مهم است و در اسلام بین این مورد و اخلاقیات و معنویات ارتباطی درونی وجود دارد. در این صورت روانشناسی کلی و روانشناسی معنوی از یکدیگر جدا میشوند. در روانشناسی جدید، روح و نفس را به این خاطر که نمیتواند بررسی کند، نادیده می گیرند.
دکترحنان داور با اشاره به نقش معنویت در درمان افسردگی تاکید کرد: باید از افکار بد دوری جست چرا که این افکار به ایده تبدیل میشوند و سپس به میل، بعد از آن به عزم و به عمل تبدیل شده و در نهایت به عادت تبدیل میشوند. انسان اگر بخواهد موفق شود باید میل به راضی نگه داشتن خداوند داشته باشد و این شما را به انجام کارهای خوب سوق میدهد. از جمله درمانهای روحی؛ دعا و نماز خواندن است و این نشان میدهد در درمان افسردگی علاوه بر مسئله شناختی، مسئله فیزیکی و حرکتی نیز اهمیت دارد، حتی حرکت انسان به سمت مسجد اثر مثبت دارد و انسان را از تنها بودن جدا میکند. نهایتا آنچه که در درمان افسردگی اثر به سزایی دارد و مزایای آن در تحقیقات بسیاری ثابت شده، مسئله بخشش است، طلب بخشش نه تنها از خدا، بلکه از مردم و این چیزی است که از تقوا و تزکیه نفس میآید.
همچنین دکتر فرامرز سهرابی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی بیان داشت: یکی از ابعاد وجود انسانی، معنویت است و اگر بخواهیم به سلامت و بهداشت روانی انسان توجه کنیم قاعدتا باید تمام طبقات وجودی انسان را مدنظر قرار دهیم که با توجه به بافت فرهنگی، اجتماعی و دینی جامعه ما، الگوی توجه به معنویت در سلامت روان میتواند کارساز باشد.
وی افزود: در کشورهای غربی ممکن است بین معنویت و مذهب ارتباطی وجود نداشته باشد. در حقیقت معنویت یک عنوان فراگیر است و مذهب جزئی از آن تلقی میشود. در حالی که اعتقاد ما بر این است که خواستگاه و ریشه معنویت، دین است و در واقع معنویت در بستر دین و مذهب پرورش پیدا میکند. بنابراین ممکن است افرادی معنوی باشند ولی لزوما مذهبی نباشند در حالی که افراد مذهبی لزوما بعدی از معنویت را دارا میباشند.
نظر شما :